Tutaj jesteś Aktualności I Wojewódzki Festiwal Karpia

Aktualności

29-11-2016

I Wojewódzki Festiwal Karpia

Zdjęcie Artykułu

19 listopada br. w Sierskowoli odbył się I Wojewódzki Festiwal Karpia. W imprezie udział wzięły stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich oraz zespoły śpiewacze z terenu powiatu ryckiego, puławskiego i lubelskiego. Celem festiwalu była promocja karpia – ryby nieco zapomnianej, która kojarzy się głównie z wieczerzą wigilijną. Patronat Honorowy nad imprezą objął Starosta Rycki Stanisław Jagiełło.

 

 

Głównym punktem I Wojewódzkiego Festiwalu Karpia był konkurs na najlepszą potrawę z karpia. Uczestniczki imprezy udowodniły, że z tej ryby można przygotować prawie każde danie: rolady, pierogi, paszteciki, pasty, pyzy czy galarety.

Tegoroczny festiwal wygrały „Kobiety z pasją” z Soból - Panie przygotowały pyzy faszerowane karpiem z sosem grzybowym.

Wyróżnienie otrzymał Zespół „Koalinki” z Baranowa za karpia w pomidorach oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Rososzy za pierożki z karpia w sosie.

Wyróżnienie pozakonkursowe jury przyznało Panią z Koła Gospodyń Wiejskich z Sierskowoli za pasztet z karpia.

Nagrody dla zwycięzców i wyróżnionych ufundowało m.in. Starostwo Powiatowe w Rykach.

Organizatorami imprezy byli: KGW Sierskowoli, OSP Sierskowola, Kwadrat Artystyczny oraz Wyspa Wisła.

I Wojewódzki Festiwal Karpia

Powrót