Tutaj jesteś Kultura i oświata Zagłębie rybne w Krainie lubelskich ryb

Aktualności - Kultura i oświata

19-07-2017

Zagłębie rybne w Krainie lubelskich ryb

Zdjęcie Artykułu

Ryki, Sobieszyn i Ułęż to miejscowości od lat związane z hodowlą karpia. Zorganizowany w połowie lipca w Stężycy „Festiwal lubelskich ryb” skłania do poszukiwania w archiwach cyfrowych informacji dotyczących związków ryb z naszym regionem

Do Ryk „na ryby”

„Podlodów duży majątek ziemski, prowadzony wzorowo, podziwiam piękne lasy dębowe, łąki, gospodarstwo rybne (…) Na granicy działów wodnych Wieprza i Wisły w obszernej kotlinie ciągną się liczne stawy doskonale urządzone. To Ryki stolica karpi, słynne rybołówstwo, największe w Polsce. Cała administracja z fachowym ichtiologiem na czele czuwa nad rozwojem gospodarstwa rybnego. Wielka ilość stawów roi się od karpi, starannie pilnowanych przez specjalnych uzbrojonych rybaków, którzy bezlitośnie tępią kurki, kaczki, czaple, bąki, rybitwy, wydry

Wacław Świątkowski, Podlasie: piąta wycieczka po kraju, Warszawa, 1929

„…do Ryk „na ryby” Tuż Ryki dobra hr. Jezierskich z urządzonem na szeroką skalę rybołówstwem na przestrzeni morgów sześciuset. Widzimy cały szereg stawów rozmaitej wielkości ooddzielonych od siebie groblami, w jednych pełno wody inne ugorują t.j. spuszczono z nich wodę, aby dno ogrzane słońcem, mogło zazielenić się od słodkich, szlachetnych traw i zawrzeć bogatem życiem organicznem, mirjadami owadów, pokarmu dla ryb. Jedne stawy tak zwane wycierowe: tu się trą karpie i powstaje drobniutki zarybek, który przesadzony jest do stawów odrostnych (…) Okręt największy staw magazynowy, rozpościerający się niczym jezioro, na przestrzeni kilkudziesięciu morgów. Z sitowiów i trzcin słychać krzyk ptactwa

Z wycieczki do Sobieszyna, Kurjer Warszawski, nr 173, 1897, s.4

Z biegiem Wieprza : w Ułężu i Sobieszynie

Dobra Ułęże Górne, w Powiecie Łukowskim, nad rzeką Wieprzem, niedaleko miasta Baranowa położone (…) to majątek złożony z trzech folwarków (…) propinacje z pięciu karczem złożoną; dwa stawy rybne, sześć sadzawek p. brzegu rzeki i jezioro nad Wieprzem, dwa młyny wodne…

Kurjer Warszawski, nr 181, 1851, s.8

W Blizocinie droga skręca dużym łukiem w prawo (….) mamy do pokonania prosty i płaski odcinek szosy, aż do stawów hodowlanych (….) Przechodzimy groblą pomiędzy stawami (…) następnie skręcamy na zachód, rozpoczynając podejście na prawe zbocze doliny Wieprza. Rozciąga się stąd wspaniała panorama na rozległe łąki, szerokiej doliny, a na jej dnie liczne stawy

Z biegiem Wieprza: część VIII; Jeziorzany-Baranów, Lublin, 198.

 

Smacznego

Do niedawna ryba była uważana w Polsce za danie wykwintne, zbytkowe, gdyż cena ich przewyższała cenę mięsa (…) nawet tak wyborne ryby jak karpie, konkurują co do cen z drobiem i zwierzyną. Przywóz ryb zagranicznych jest zabroniony!!!!!

Potrawy z ryb, Warszawa, 1929

 Dla kultury rybnej są ważnemi: karp jako zwierzę tuczne, dostarczające obfitego mięsa smacznego (…) a z tych ryb można zrobić jeszcze śliślejszy wybór odpowiedni wodzie, którą się rozporządza

O rybach dorzeczy Wisły, Styru, Dniestru i Prutu, Kraków 1889

Zorganizowany na Wyspie Wiśle w Stężycy Festiwal lubelskich ryb, zyskał należytą oprawę dzięki honorowemu patronatowi Marszałka Województwa Lubelskiego Sławomira Sosnowskiego, Starosty Ryckiego Stanisława Jagiełło oraz Wójta Gminy Stężyca Zbigniewa Chlaściaka obfitował również w popisy kulinarne znawców przyrządzania i podawania ryb. Wśród „kucharzy” brylował m.in. wicemaraszałek Województwa Lubelskiego Grzegorz Kapusta.

Dla poszukujących dawnych sposobów przygotowywania potraw z ryb zapraszam do lektury książek Elżbiety Kierwiańskiej Potrawy z ryb, a także Sposobów przyrządzania karpia i innych ryb słodkowodnych. W w/w książkach można odnaleźć przepisy na karpie: po francusku „au bleu”, po polsku, z szarym sosem i w galarecie. Smakosze mogą spróbować przyrządzenia karpia wędzonego, lub pieczonego w słoninie. Nieco zagadkowo brzmi potrawa zatytułowana bigos z karpia, czy budyń z ryby, choć w Stężycy również nie brakowało niespodzianek w postaci karpia w przyprawie piernikowej w panierce z kaszy gryczanej.

 

Zainteresowanych tematyką rybną zapraszam do Powiatowej Biblioteki Publicznej w Rykach w której zbiorach znajduje się wiele ciekawych publikacji dotyczących historii, tradycji i zabytków naszego regionu.

 

Wojciech Niedziółka

Źródło: http://pbpryki.pl/zaglebie-rybne/

Powrót