Aktualności

GEOPORTAL POWIATU RYCKIEGO
Ikona pinezka punkt
AGENCJA ROZWOJU PRZEMYSŁU - ODDZIAŁ W TARNOBRZEGU
Ikona wykres
ARCHIWALNA STRONA
Ikona strony www
DZIEJE POWIATU RYCKIEGO
Ikona pismo pióro
RSO
Ikona zarys polski
POMOC UKRAINIE

Ikona serca i rąk

Aktualności Drukuj Zapisz

IV Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb

8 października br. na terenie kompleksu „Wyspy Wisła” w Stężycy odbył się IV Festiwal w Krainie Lubelskich Ryb. Współorganizatorem przedsięwzięcia było Starostwo Powiatowe w Rykach

Głównym celem festiwalu była promocja rybactwa śródlądowego oraz możliwości zastosowania ryb w kuchni. Podczas festiwalu przeprowadzono konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich i pasjonatów sztuki kulinarnej na „Najlepszą potrawę regionalną przygotowaną z wykorzystaniem ryb słodkowodnych” w dwóch kategoriach: produkty i potrawy.

Komisja Konkursowa zdecydowała o przyznaniu następujących nagród:

w kategorii POTRAWA: 

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Zagrody za „Razem pierzony pstrąg w ziołach”

II miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnoglin za „Pierzony sandacz w ziołach”

III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich z Oszczywilka za „Biały relaks”.

Wyróżnienia otrzymali:

Koło Gospodyń Wiejskich z Paprotni za „Karpia pierzonego w ziołach”, Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy za „Tort z karpia”, Koło Gospodyń Miejskich z Dęblina za „Roladki rybne w sosie borowikowym” oraz Koło Gospodyń Wiejskich ze Stężycy za „Frykadelki po stężycku”. 

w kategorii PRODUKT: 

I miejsce - Koło Gospodyń Miejskich w Dęblinie za „Smażone ryby w zalewie octowej”

II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Kośmina za „Rybę marynowaną z Wieprza”

III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich z Krasnoglin za „Rybę w occie”.

Starosta Rycki Dariusz Szczygielski przyznał dwie specjalne nagrody pieniężne w wysokości 500 zł dla Koła Gospodyń Wiejskich z Leopoldowa za produkt pn. „Rybka w stawie” oraz dla Koła Gospodyń Wiejskich z Bobrownik za potrawę „Flaki z karpia”. 

Kulinarnym zmaganiom towarzyszyły również występy artystyczne m. in. Zespołu Śpiewaczo-Obrzędowego „Karczmiska” z Leopoldowa, który w tym roku świętuje jubileusz 30-ledzia działalności. 

Podczas Festiwalu odbył się również kiermasze potraw i produktów regionalnych, konkursy edukacyjne dla dzieci z zakresu rybactwa, ekologii i akwakultury. Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się strefa pokazów kulinarnych połączona z degustacją potraw w wykonaniu m.in. Wojciecha Charewicza kucharza, dziennikarza, podróżnika oraz autora książek kulinarnych, który przygotował płatki z pstrąga i karpia na wigilię. 

Autor: Ewa Urban
Powrót